Δημοτικό Σχολείο Αράχωβας

Σχολικές Γιορτές

Γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς 2014-15

Μια ακόμη σχολική χρονιά τελείωσε. Τη γιορτή λήξης ανέλαβε η Γ΄ τάξη που παρουσίασε το έργο του Ευγένιου Τριβιζά "Τα μαγικά μαξιλάρια". Η παράσταση ήταν απαιτητική, αλλά οι μαθητές με την καθοδήγηση της υπευθύνου Θεατρικής Αγωγής Σκορδά Αφροδίτης και της δασκάλας τους Λούσκου Λουκίας κατάφεραν να μας εντυπωσιάσουν όλους. Στο τέλος οι μαθητές τραγούδησαν το τραγούδι που ετοίμασαν με τη μουσικό του σχολείου μας Αγγέλου Ιουλία, "Οπου υπάρχει Αγάπη" το οποίο έντυσαν με ζωγραφιές που έφτιαξαν στο μάθημα της Πληροφορικής.

Μ' αυτό το τραγούδι, ουσιαστικά αποχαιρέτησαν τη δασκάλα τους Λούσκου Λουκία που συνταξιοδοτείται στο τέλος της σχολικής χρονιάς και προετοίμασαν την ατμόσφαιρα, για να αποχαιρετήσει ολόκληρη η σχολική κοινότητα δύο σημαντικά μέλη της που συνταξιοδοτούνται φέτος: τις δύο κυρίες Γιολδασέα Ευαγγελία και Λούσκου Λουκία των οποίων τη στάση και το έργο θα κουβαλάμε και θα νιώθουμε πάντα όσοι συνεχίζουμε να δουλεύουμε στο Δημοτικό Σχολείο Αράχωβας. 

Τους αφιερώνουμε το παρακάτω τραγούδι "Όπου υπάρχει Αγάπη":

 

 

 

 

Σχολική Γιορτή 25ης Μαρτίου 2015

 

 

 

  •      Για μία ακόμη χρονιά τα παιδιά της Έκτης τάξης του Δημοτικού σχολείου μας ¨έδωσαν το παρόν¨ στην σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου, ημέρα μνήμης των αγωνιστών κατά την Επανάσταση του 1821. Διατηρώντας μία παράδοση, που θέλει την ημέρα αυτή να γίνεται μια λαμπρή εκδήλωση ανοικτή προς όλους τους κατοίκους τoυ χωριού μας και όχι μόνο, τα παιδιά έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε, κυρίως, μέσα από μονόπρακτα στα οποία πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα παιδιά. Εμπλουτίστηκε με ποιήματα και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν οι παραδοσιακοί χοροί, ιδιαίτερα για ένα τόπο που διατηρεί και αναδεικνύει την παράδοση, όπως η Αράχωβα.
  •    Οι πρόβες μας ξεκίνησαν περίπου στα μέσα του Φλεβάρη. Τα παιδιά κατενθουσιασμένα ανέλαβαν τους ρόλους τους και ξεκίνησαν τη ¨δουλειά¨. Παρακάτω μπορούμε να πάρουμε μία μικρή γεύση από την προετοιμασία της γιορτής μας.

 

 

  •    Στη συνέχεια, τα παιδιά μας κατασκεύασαν τις αφίσες της γιορτής, τις οποίες και τοιχοκόλλησαν σε διάφορα σημεία της περιοχής μας προς ενημέρωση του κοινού. Έπειτα, έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια τις προσκλήσεις προς τους επίτιμους καλεσμένους της γιορτής, τις οποίες τα ίδια μοίρασαν. Ας ρίξουμε μια ματιά στις δημιουργίες των παιδιών.

 

 

     Ο χρόνος κύλησε αρκετά γρήγορα και η ποθητή ημέρα έφτασε. Τα παιδιά, αν και με λίγο άγχος, τα κατάφεραν περίφημα. Όλα κύλησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι και το τέλος.

  •    Στο τέλος αυτής της παρουσίασης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι μερίμνησαν και αυτοί μαζί μας για τα κουστούμια και τα σκηνικά και γενικότερα όλους όσους με τον οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωσή αυτή. Κυρίως, όμως, ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του.  

 

 

Γιορτή Πολυτεχνείου 2014 Ε Τάξη

  • Την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου οι μαθητές της Πέμπτης τάξης μαζί με τις δασκάλες τους ετοίμασαν μια όμορφη γιορτή για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά και παρουσίασαν ένα μικρό χρονικό των ημερών καθώς και ένα θεατρικό έργο. Επίσης ετοίμασαν αφίσες, προσκλήσεις και πανό για την γιορτή τους.  

Γιορτή Χριστουγέννων 2014, Β΄τάξη

Τα "ήθη και έθιμα της Αράχωβας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς", είναι ένα θεατρικό που γράφτηκε από εμάς τις δασκάλες της Β' τάξης. Συλλέξαμε υλικό από το βιβλίο του Ηλία Λιάκου   "Στο δάσκαλό μας με αγάπη", το οποίο εμπλουτίσαμε με ιστορίες που άκουσαν τα παιδιά από τους μεγαλύτερους. Οι μαθητές μας συμμετείχαν και στο στήσιμο του σκηνικού, καθώς έφεραν από τα σπίτια τους στολές και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Τόσο η συγγραφή, όσο και οι πρόβες αλλά και η ίδια η παράσταση, έδωσαν την ευκαιρία σ' εμάς, τους μαθητές μας και σε όλους τους θεατές, να ξαναθυμηθούμε εικόνες από άλλες εποχές, όπως επίσης και να μάθουμε νέες πληροφορίες για τη λαογραφία του τόπου μας. 

Κρέμου Μαρία-Χρυσαφούλα, Κορίτου Αικατερίνη.

pdf Ήθη και έθιμα της Αράχωβας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Η γιορτή της σημαίας και του ΟΧΙ από τα απίθανα τεταρτάκια

Τελικά τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 έγινε η γιορτούλα μας και σας ευχαριστούμε όλους για τα ζεστά χειροκροτήματα και την αγάπη σας! Εκείνο το πρωί στη σκηνή του Σχολείου μας, ανοίξαμε το σεντούκι της ιστορίας, από όπου ξεπήδησαν ήρωες και γεγονότα της εποχής αυτής και ζωντανέψαμε στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μας. Ξετυλίξαμε τις αρετές της ελληνικής φυλής και συνειδητοποιήσαμε πως ένα "ΟΧΙ" είναι αρκετό για να γεμίσει η Ελλάδα ελπίδα και ιδανικά, ώστε να μπορεί να σηκώσει το κεφάλι ψηλά! 

Χαρήκαμε πολύ αυτή τη γιορτή, τόσο κατά την προετοιμασία της, όσο και κατά την υλοποίησή της, γιατί και αναπαραστήσαμε ήρωες και γεγονότα που στιγμάτισαν την πορεία του ελληνικού έθνους και δραματοποιήσαμε τραγούδια και τα τραγουδήσαμε με τη συνοδεία αρμόνιου και ακορντεόν και χορέψαμε και καταφέραμε να μάθουμε δύο ακόμα στροφές του Εθνικού μας Ύμνου... και τελικά δε θέλαμε να τελειώσει!!!

 

(Πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΠΡΟΣΕΧΩΣ!)