Δημοτικό Σχολείο Αράχωβας

Περί Μουσικής

Ο Μάης

Ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου και το ονομά του το πήρε από την αρχαία ρωμαϊκή θεότητα Μάγια (Μaja). Το όνομα αυτό προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός αλλά και μητέρα.Έτσι ως θεότητα η Μαία συμβόλιζε τη γονιμότητα της γης και η η πρώτη του μήνα, η πρωτομαγιά ήταν η μέρα που τιμούνταν η θεά.
Ο ερχομός του Μάη,του Καλομηνά όπως αλλιώς τον λένε, γιορτάζεται μέχρι και σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στον ελλαδικό χώρο τα έθιμα ποικίλουν  με κύριο χαρακτηριστικό τα στεφάνια από λουλούδια που φοράνε οι κάτοικοι της κάθε περιοχής στα μαλλιά  τους ή κρεμάνε στις εξώπορτες των σπιτιών τους για να τους φέρει καλοτυχία.
Για το Μάη και τις ομορφιές του μας τραγουδούν οι μαθητές της Α' τάξης (Α1 και Α2 ).

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο του Α1 στη σελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

"Μάη μου Μάη δρόσερε, Μάη μου κανακάρη

π'όλο το κόσμο γιόμισες μ'άνθη και με λουλούδια"

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο του Α2.

Amelie από την Ε΄τάξη.

Oι μαθήτριες της Ε' τάξης Χρύσα Καραπατούχα και Μαρίζα Στρατάκη παίζουν ένα απόσπασμα από το βαλς της κινηματογραφικής ταινίας Amelie.

Χελιδονίσματα από την Α΄ τάξη

Κάθε 1η Μαρτίου σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θράκη, στην Αιανή κοζάνης, στα Σιάννα της Ρόδου και σε κάποια χωριά της Θεσσαλίας, ακούγονται τα χελιδονίσματα. Τα παιδιά της κάθε περιοχής τραγουδούν τα τραγούδια αυτά -τα χελιδονίσματα-, για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια και την Άνοιξη, κρατώντας στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι.

Το έθιμο αυτό, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, αναβίωσαν στα δρομάκια της Αράχωβας οι μαθητές της Α΄τάξης (Α1 και Α2) του δημοτικού σχολείου με τη συνοδεία των δασκάλων τους της κ. Μαρίτας Αναγνωστοπούλου και κ. Αρχοντούλας Νικολακοπούλου αντίστοιχα, καθώς και της μουσικού του σχολείου κ.Αγγέλου Ιουλίας. Kατασκεύασαν ένα χάρτινο χελιδόνι με κουδουνάκι και το κρατούσαν καθώς τραγουδούσαν το χελιδόνισμα (ή τη χελιδόνα).

Δείτε  το βίντεο από την αναβίωση του εθίμου:

 

Το καρναβάλι

Εμπνευσμένοι από το κλίμα των αποκρεών και βασισμένοι σε μία γνωστή αποκριάτικη μελωδία,οι μαθητές της Ε' τάξης έγραψαν το δικό τους τραγούδι με τίτλο:<<Το καρναβάλι>> 
Το παρουσίασαν στους υπόλοιπους μαθητές στα πλαίσια της αποκριάτικης γιορτής του σχολείου.

Παίζουν:

ακορντεόν: η Μαρίζα Στρατάκη,

κιθάρα: η Γαρυφαλλιά Ζήση και

αρμόνιο: η κ. Ιουλία Αγγέλου.

 

 

Τα τραγούδια του Οκτώβρη του "Σπαρτού"

"Ο Οκτώβρης βροχερός, θαν' ο χρόνος καρπερός".

"Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οκτώ σωρούς δεν έκανες".

Ο Οκτώβρης ονομάζεται αλλιώς "βροχάρης" για τα πρωτοβρόχια, τις ευεγερτικές για τη σπορά βροχές και "σπαρτός' γιατί είναι ο μήνας της φθινοπωρινής σποράς.

Στην αρχαία Ελλάδα ο Οκτώβριος ήταν πλούσιος σε γιορτές καθώς οι Αθηναίοι φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τη θεϊκή προστασία κυρίως της θεάς Δήμητρας για τον κύκλο των γεωργικών εργασιών που μόλις άρχιζε.

Αντίστοιχα στη μ.Χ. εποχή προστάτης των γεωργικών εργασιών του Οκτωβρίου θεωρείται ο άγιος Δημήτριος που δίνει κι αυτός το όνομά του στο μήνα-Άϊ Δημητριάτης.

Οι μαθητές του Α1 τραγουδούν το τραγούδι "Η βροχή" και οι μαθητές του Α2 τμήματος το τραγούδι "Βρέχει βρέχει".

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους για να ακούσετε τα τραγούδια:

"Η βροχή" από το Α1

"Βρέχει βρέχει" από το Α2